
Majowe warsztaty kulinarne ” Kuchcikowo”.
W naszym przedszkolu dzieci uczestniczą w warsztatach kulinarnych, podczas których uczą się, jak samodzielnie i łatwo można przyrządzić zdrowy posiłek, jak kulturalnie siedzieć przy stole oraz ćwiczą posługiwanie się sztućcami. W maju odbyły się dwa warsztaty. Podczas pierwszego Tygryski robiły kanapki. Dzieci miały za zadanie obrać jajko na twardo, pokroić je i ułożyć na kromce chleba. No i oczywiście, aby posiłek był zdrowy, trzeba było jeszcze położyć na kanapce rzodkiewkę i szczypiorek. Okazało się, że obieranie jajka nie jest wcale takie proste… Ale dzieci z naszej grupy mimo początkowych trudności dzielnie dobrnęły do celu. Pięknie przygotowane kanapki zostały zjedzone ze smakiem. Zjedli prawie wszyscy, bo niektórzy, ci, którzy nie lubią jajek na twardo, zjedli po prostu chleb z masłem.
Na drugich majowych warsztatach dzieci przygotowywały jogurt z suszonymi owocami i egzotycznymi owocami z puszki. Ten jogurt wyglądał tak smakowicie, że nawet te dzieci, które do tej pory nie chciały nawet spróbować takiego jogurtu, ten zajadały twierdząc, że jest pyszny.
Dzięki warsztatom kulinarnym dzieci nie tylko nabywają umiejętności samoobsługowych, ale też próbują nowych potraw i poznają nowe smaki. Dodatkowo doskonalą umiejętność posługiwania się sztućcami oraz utrwalają zasady kulturalnego zachowania się podczas posiłków.